Ürgejeladó a denevérfészekben

A Revír Nonprofit Kft. ürge visszatelepítési természetvédelmi projektje keretében 2018 nyarán egy automatizált rádiótelemetriás nyomkövető rendszert telepítettünk Kisoroszi mellett, és jeladóval szereltünk fel néhány egyedet, hogy a helyszínen történő újratelepítésüket követően monitorozható legyen a viselkedésük, mozgásuk. Interneten keresztül követtük az állatokat, és feltűnt, hogy az egyik ürge nem mozog, és magasabban van, pár méterrel a földfelszín felett. Erre abból következtettünk, hogy az összes vevőegység ugyanolyan erősen vette a jeladója jelét, ami csak akkor lehetséges, ha a jeladó a felszín felett van, és mindegyik vevőről hasonlóan jó a rálátás a jeladóra.

Kimentünk ezért a helyszínre, és vittünk magunkkal egy kézi keresésre alkalmas rádiótelemetriás vevőt, hogy megkeressük vele a jeladót.

A talajszint fölött kb. 4 méterrel egy fáról jött a jel, de mivel nem tudtunk felmászni a fára, ezért másnap újra kimentünk, immár egy nagy létrát is vittünk magunkkal és egy endoszkóp kamerát. Nagyjából 4 méter magasan egy faüregből jöttek a jelek, amibe bevezettük az endoszkóp kamerát, és először csak különös hangokra lettünk figyelmesek, majd megláttuk a kamera képén a denevéreket (sajnos gyenge felbontásban, de ezt láthatjuk a videón), és megtaláltuk a jeladót is magában, ürgének azonban – ahogy ezt vártuk is – nyoma sem volt. A biológus kollégák véleménye megoszlik arról, hogyan kerülhetett be a jeladó a faüregbe, egy biztos: a denevérek előtt már több állat is használta fészeknek az üreget, erre utaltak a benne talált növényi és állati maradványok.

Videó: denevérfészek (mp4)