Az ázsiai lódarázs elleni védekezés rádiótelemetriás eszközzel

Fotó egy ázsiai lódarázsról
Ázsiai lódarázs (balról) Fotó: Daniel Solabarrieta / Flickr

Az ázsiai lódarázs (Vespa velutina nigrithorax) kiemelkedő veszélyt jelentő invazív faj, mely csaknem két évtizede jelent meg Európában, és 2023. nyarán Magyarországon is észlelték. Őshonos elterjedési területén is az egyik legagresszívabb és legveszélyesebb lódarázsnak számít, megjelenése a prédául szolgáló rovarok egyedszámának drasztikus csökkenését vonja maga után. A lódarazsak támadásai az emberi egészségre is kockázatot jelenthetnek. Emellett jelentős kárt okozhatnak a méhészetekben , mivel táplálékának túlnyomó részét a házi méh (Apis mellifera) egyedek teszik ki; kártétele teljes méhcsaládok vagy akár kisebb méhészetek teljes pusztulásához vezethet.
Az eddigi tudományos kutatások alapján a darazsak rendszeres megfigyelése lehetővé teszi az időben történő beavatkozást, ami hatékony lehet a populáció kezelésében. Kiemelkedő jelentőségű ezért a megjelenési gócpont(ok) felszámolása a terjedés lassítása vagy megállítása céljából.


A darázsfészkek megtalálásában a rádiótelemetriás nyomkövetés bizonyult a legjobb megoldásnak. A jelenleg rendelkezésre álló jeladóknak azonban kicsi a hatótávolsága és nem újrafelhasználhatók, így kevésbé költséghatékonyak. Ezért új fejlesztési projektet indítottunk saját finanszírozásban és szakmai együttműködésben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, valamint a Magyar Krajnai Egyesülettel, amelynek célja ázsiai lódarázsra rögzíthető jeladók fejlesztése. Már sikeresen kifejlesztettünk egy prototípust. A jeladók az alábbi paraméterekkel fognak rendelkezni:

  • nagyságrendekkel nagyobb adási teljesítmény az elérhető más gyártóktól
    származó jeladóhoz képest,
  • ebből adódóan sokszoros hatótávolság,
  • cserélhető elemes kivitel,
  • azaz összességében egy költséghatékonyabb és jelentősen jobb műszaki
    teljesítményű jeladó elkészítése az alternatívákhoz képest.
Kép egy lepkékre készített jeladóról
Kép egy a Papilio Antimachus lepkefajra készített jeladóról

A darázsjeladó fejlesztésének fontos előzményét adta az a Libériában, a Nimba-hegyen lezajlott
természetdvédelmi projekt, amelynek keretében Papilio antimachus lepkefaj nyomkövetéséhez
fejlesztettünk jeladókat, kézi és automatizált vevőket. (További infó: https://www.agrarlapok.hu/sites/default/files/safian_et_al.pdf)

Az ázsiai lódarázsról és az ellenük való védekezésről az alábbi, a Magyar Krajnai Egyesület által üzemeltetett weboldalon olvashatnak: https://velutina.hu/