UHF jeladók

Az  általam fejlesztett jeladók harmonizált frekvenciasávban (434 MHz-es ISM sávban) digitális modulációval IPC (Impulse Pack Code) kódolt rádiójeleket állítanak elő és sugároznak. Az IPC kódolásnak köszönhetően ugyanazzal a berendezéssel egyidejűleg több állatot lehet megfigyelni. A jelfeldolgozó algoritmus paraméterezése révén, továbbá a jelbe integráltan más mérési adatok is átvihetők. Az adók mikrokontrolleres vezérlésűek, az egyedi igényeknek megfelelően programozhatóak Assembly és C nyelveken.

Igény esetén EU-n kívüli országokba más engedélyezett frekvencián működő jeladókat is készítünk.
Az elmúlt több mint 25 évben sokféle állatfajra (lepke, sün, pocok, ürge, nyúl, kutya, szarvas, cinege, vércse, héja,  ölyv, sólyom, uhu, túzok, denevér stb.) fejlesztettem  speciális igényeknek is megfelelő egyedi, jeladókat a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával.


Speciális jeladók

Hibrid LED-es  jeladók: alkalmasak a felszínen mozgó állatok éjszakai követésére, mozgásuk regisztrálására.

Energia gyűjtögető (energy harvesting) jeladók

Szenzorokkal kiegészített jeladók (pl. hőmérsékletmérő, fényérzékelő, más, jeladóval felszerelt állat közelségét detektáló szenzorok – pl. gyorsulásérzékelő -, légnyomás-alapú magasságmérő; testhelyzetet, illetve fizikai aktivitást detektáló szenzorok).

Rögzítési lehetőségek

​Az állat fajtájától és jeladó mengedett méretétől, tömegétől függően sokféle rögzítési megoldást dolgoztunk ki. Külön kérésre egyéb rögzítési formák is megoldhatók.

  • Ragasztással közvetlenül (kitinpáncélra,  tüskére, bőrre, tollra stb.)
  • Ragasztással közbeiktatott terheléselosztó felületen keresztül  (bőrre, tollra, stb.)
  • Hámmal
  • Nyakörvvel
  • Bőrhurokkal, kupakkal (lábra)
  • Rugós megoldással (tollra)
  • Nyakba akasztható tartóval (pl. túzoknál)
  • Madárgyűrűre erősítve
  • Lyukasztásos módszerrel (pl. tehénfül, haluszony)
  • Subcutan

A rögzítési megoldás előzetes demo jeladóval való tesztelése a tervezett vizsgálati időszak előtt szükséges, amennyiben még nem rendelkezünk megfelelő tapasztalattal az adott rögzítési megoldásról.

Méret és tömeg

A jeladók extrém kis tömegűre és méretűre építhetők. Az eddig elkészült legkisebb adó tömege 0.16 g (műgyanta bevonattal, elemmel), méretei nem haladják meg a 3 x 4 x 10 mm-t. A méret- és tömeg jelentős részét az elem/akkumulátor tesz ki, így a lehetőségeket elsősorban az határozza meg, hogy mennyi ideig szeretnék használni egyhuzamban, elemcsere nélkül egy jeladót.

Más gyártók által készített solymász jeladók pótlása

Igény esetén más gyártók által készített solymászati jeladók pótlását is vállalom, így pl. Lux Sanders vagy Marshall gyártmányú jeladókét.

Vadrepítő jeladók