IoT élvefogó kisemlős csapda fogásdetektáló, csapdamonitorozó elektronikai modullal

A csapda egyszerű, de szofisztikált konstrukciójának köszönhetően rendkívül könnyen és vizsgálataink szerint eredményesen használható. Nem kell mást tenni, mint elegendő táplálék beszórása után kihelyezni a megfelelő helyen. Nincs szükség a csapda „beélesítésére”, elég, ha az állat elmozdítja a billenőajtót, és már meg is fogta őt a csapda, kifelé jutását pedig az ajtó felépítése megakadályozza. A csapda nem tartalmaz semmi éles részt, felépítése olyan, hogy az állat a legkisebb sérülést sem szenvedheti el tőle. Az állat szabadon eresztéséhez elég csupán az ajtót felhúzni. A csapda az állat szállítására is alkalmas az ajtó rögzítése révén. Előnye, hogy rácsos szerkezetének köszönhetően szellőzik, ezért a csapdában elhelyezett megfelelő mennyiségű táplálék esetén nem kritikus, hogy mikor vesszük ki belőle az egyedeket.  Tapasztalataink szerint az elfogott állatok a csapdában eltöltött 24 óra után is jó kondícióban voltak. Több egyed is kényelmesen elfér benne, vizsgálataink szerint igen gyakori, hogy egy csapdába párok vagy különböző fajok is belemennek.

A csapda háza és ajtaja alumíniumlemezből készül, az alaplemez készülhet fából, műanyagból és alumíniumból. Utóbbi kettő előnye, hogy könnyen tisztítható, fertőtleníthető, előbbié, hogy jól beveszi, ill. megőrzi a szaganyagokat, így a tapasztalatok szerint eredményesebb vele a csapdázás.

A csapda rendelhető olyan ajtóval, amelyből a cickányok az azon elhelyezett megfelelően kicsi lyukon könnyen ki tudnak jutni.

 

IoT fogásdetektáló, csapdamonitorozó elektronikai modul

A csapdán rögzíthető egy IoT (Internet of Things) fogásdetektáló és csapdamonitorozó elektronikai modul, ami bármilyen csapdával használható. Ez detektálja, ha a csapdába állat ment, tárolja az ajtónyitások számát és hogy mennyi ideig volt nyitva a csapda ajtaja, és méri a hőmérsékletet. A csapda csatlakozhat közvetlenül az internethez is, de egy saját LoRa hálózathoz is, így garantálható a csapdák stabil távoli elérése és státuszuk folyamatos monitorozása.